Cu masina: Bucuresti – Bansko

Cu masina in Bansko - poza de prezentare

Tot mai multi romani aleg sa mearga cu masina la ski in Bansko. Motivul principal pentru care se inghesuie romanii in Bansko este reprezentat de numarul mare de partii pentru toate nivelurile (aproximativ 65km de domeniu schiabil), partii de o calitatea deosebita (sunt nivelate in fiecare zi cu ratracul si tunurile de zapada merg continuu) si nu in ultimul rand de viata de noapte. Pentru cei care stau in capitala, drumul Bucuresti – Bansko nu are decat 560km si dureaza undeva intre 7-8 ore.

Distanta relativ mica fata de Bucuresti si alte orase mari din sudul Romaniei fac din Bansko o destinatie foarte atractiva pentru multi romani. Mare majoritae a romanilor pe care i-am intalnit in Bansko au ajuns acolo cu masina personala. M-am gandit ca ar fi util un ghid pentru cei ce vor sa isi faca vacanta in Bansko cu masina personala.

Distante pana in Bansko

Bucuresti – Bansko
Distanta: 560km
Durata: 7-8h
Punct de trecere a frontierei: Giurgiu – Ruse

Constanta – Bansko
Distanta: 674km
Durata: 8-9h
Punct de trecere a frontierei: Vama Veche – Durankulak

Cluj – Bansko
Distanta: 809km
Durata: 11-12h

Iasi – Bansko
Distanta: 809km
Durata: 12-13h

Timisoara – Bansko
Distanta: 639km
Durata: 7-8h

Cum ajungem cu masina din Bucuresti in Bansko?

Bucuresti – Bansko (560km, 7h30 min)

Pentru a simplifica lucrurile am impartit calatoria in 4 sectiuni dupa cum urmeaza: Bucuresti – Vama Giurgiu, Vama Giurgiu – Pleven, Pleven – Sofia si Sofia – Bansko.

Distanta si drum Bucuresti Bansko
Bucuresti – Bansko

In total sunt 560 km intre Bucuresti si Bansko. Respectand limitele de viteza si presupunand ca nu petrecem foarte mult la vama se poate ajunge in 7h 30. Eu de obicei merg putin peste limita de viteza legala (+10-15km/h) si ajung in 7h (nu ma inclus si pauzele in aceasta estimare).

Bucuresti – Vama Giurgiu (80km, 1h26 min)

Prima sectiune tine pana la Vama Giurgiu. Inainte de controlul vamal o sa fie nevoie sa platiti o taxa de pod de 14 RON. La intoarcere din Bulgaria taxa este de 3 LEVA. Asigurativa ca aveti ceva marunt la indemana.

Pentru controlul la vama aveti nevoie de talonul masinii si carti de identiate (sau pasaport) pentru toti pasagerii. Din experienta personala nu am petrecut mai mult de 5-10 minute la vama. Puteti sa verificati inainte de a pleca daca este aglomeratie la vama folosind site-ul politiei de frontiera: https://www.politiadefrontiera.ro/en/traficonline/

Vignieta: Cumparati vignieta online inainte de a pleca la drum de pe https://web.bgtoll.bg.

Nu are sens sa va pierdeti timp dupa ce treceti vama pentru a cumpara o vignieta fizica. Incepand cu 1 ianuarie 2019 se poate cumpara vignieta online. Termenul de valabilitate pentru o vignieta este de o saptamana, o luna, trei luni, un an sau un weekend.

Benzinarii

Petrom – Vama Giurgiu
Adresa: DN 5 5 Terminal Giurgiu, Ruse 080196
Program: 24h

Vama Giurgiu – Pleven (159km, 2h10 min)

Cea de-a doua sectiune este intre Vama Giurgiu si Pleven. In principal o sa mergeti pe drumurile europene E85 si E83. Drumurile sunt relativ ok pe aceasta sectiune. Avem o singura banda pe sens si regiunea este deluroasa asa ca fiti atenti la depasiri si la masinile care vin pe sensul opus.

La iesirea din vama se afla de obicei radare si masini care verifica prezenta vignietei. De obicei le puteti gasi semnalizate pe Waze in timp real.

Pleven – Sofia (163km, 2h8 min)

In cea de-a treia sectiune o sa continuati pe E83 aproximativ 100km. Aceasta este cam cea mai proasta portiune de drum intalnita pana in Bansko. Dupa E83 urmeaza aproximativ 50km de autostrada pe A2.

Pe autostrada se circula destul de civilizat. Foarte putini soferi depasesc limita legala de 130km/h. Puteti seta masina pe cruise control si sa va relaxati.

Benzinarii

OMV – E83 (322km fata de Bucuresti)
Adresa: E83, 2164, Bulgaria
Program: 24h

Recomandarea mea este sa faceti plinul aici deoarece acest OMV se afla cam la mijlocul distantei fata de Bansko. Benzinaria este foarte civilizata si se poate plati cu cardul.

Sofia – Bansko (156km, 1h57 min)

Dupa ce trecem de Sofia vom trece de pe A2 pe A3. Urmeaza aproximativ 100km de autostrada. Cu exceptia unor lucrari drumul este foarte bun pe aceasta sectiune. Ultimii 50km sunt pe un drum judetean care ne duce pana in Bansko. Si acest drum este destul de bun.

Benzinarii

La aproximativ 60km fata de Bansko se mai gaseste o benzinarie OMV. Este nevoie de o mica abatre de la traseu pentru a putea ajunge aici.

OMV – E79 (420km fata de Bucuresti)
Adresa: E79, 2700 Blagoevgrad, Bulgaria
Program: 24h

Taxe drum Bulgaria

In Bulgaria se plateste vigneta  dar nu se platesc taxe pentru folosirea autostrazilor. Incepand cu 1 ianuarie 2019 se poate achizitiona si vignieta electronica folosind site-ul https://web.bgtoll.bg.

Cateva detalii despre vigneta

  • In afara de vignieta electronica se poate cumpara si vignieta fizica din orice benzinarie (cu card, nu neaparat cu leva).
  • Vigneta se lipeste in colt jos dreapta (exista camere care scaneaza doar in coltul respectiv).
  • Vigneta este pe numarul masinii.

Politia in Bulgaria

Unde sunt cele mai mari sanse sa gasiti politie:

  • Centura Sofia – stau la linia continua si semafoare (am vazut foarte multi romani opriti pentru depasirea liniei continue)
  • Intersectii cu drum fara prioritate (aici limita este 50km/h)
  • Ruse – inainte de pod (am vazut radar aici in 90% din cazuri). Limita este de 50km/ora, dar drumul este foarte ok si aveti tentinda sa depasiti limita.
  • In apropiere de Bansko (la 10-20 de km)
  • Pe autostrada la intrarea in tuneluri

Va recomand sa folositi Waze si sa respectati limitele de viteza. Daca totusi aveti ghinionul sa fiti opriti de politie incercati sa fiti politicosi chiar daca sunteti amendati pe nedrept.

La ultima vizita am observat ca sunt instalate radere de viteza la intrarea in localitati. Multe dintre aceste radere nu sunt raportate de Waze. Incercati sa reduceti viteza la intrarea in localitati.

Limite de viteza in Bulgaria

Limitele de viteza in Bulgaria sunt similare cu limitele din tara noastra:
50 km/h – Localitati
90 km/h – Drumuri nationale
130 km/h – Autostrazi

Concluzie

Daca sunteti amatori de ski sau snowboard va recomand cu caldura sa mergeti cu masina in Bansko. Drumul de la Giurgiu la Bansko se prezinta in conditii bune spre foarte bune. Daca alegeti sa platiti vignieta online si aveti noroc la vama sa nu prindeti aglomeratie puteti ajunge in 7-8 ore in Bansko fara pauze.

Incercati lista noastra de cazari recomandate in Bansko -> cazare Bansko ski

1 thoughts on “Cu masina: Bucuresti – Bansko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește cookie-uri pentru personalizarea serviciilor oferite. Dacă folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.